Zielone koktajle i chlorofil - co je łączy i dlaczego są takie ważne?

Zielona koktajle to rodzaj napoju, który przygotowuje się na bazie owoców, a przede wszystkim z użyciem zielonych warzyw takich jak sałata, kapusta włoska czy też nać selera oraz pietruszki. Może być także szpinak, szczaw czy zielone części gorczycy oraz mniszek lekarski. Możliwości jest wiele. Tak naprawdę wyznacznikiem będą zawsze zielone liście i z nich można przygotować doskonały, zdrowy koktajl dla swojego organizmu. Jest to zdecydowanie lepsza propozycja, ponieważ mamy tam dużą dawkę chlorofilu, żelaza, enzymów czy magnezu. Można mówić także o fosforze, potasie czy też prowitaminach A, B, C, E oraz K.

Czym jest chlorofil i jak wpływa na ludzki organizm?

Chlorofil to taki barwnik, dzięki któremu rośliny będą miały zielony kolor. Nazywany jest także roślinną krwią. Podstawowa cząsteczka będzie miała identyczną formę co hemoglobina. Różni się bowiem tylko jednym atomem od ludzkiej krwi. W cząsteczce krwi mamy atom żelaza a w chlorofilu atom magnezu. Większość zielonych warzyw ma duże dawki żelaza niezależnie od magnezu. Chlorofil będzie odpowiadał za proces fotosyntezy, który pobudza do badań i głębszej analizy jak może wpływać na ludzkie życie i zdrowie. dobroczynny wpływ może mieć, ale do tej pory nie jest to szczególnie rozpowszechnione nawet mimo tego, że mamy już wiele obiecujących wyników badań naukowych. (http://www.duochlorofil.pl/czym-jest-chlorofil)

Chlorofil może działać bardzo skutecznie:

- zapobiega budowie kamieni w nerkach

- niszczy bakterie patogenne

- łagodzi bóle

- działa na krwinki czerwone

- stabilizuje ciśnienie krwi oraz oddychanie

- działa wzmacniająco na mięsień sercowy

- odwadnia delikatnie

- zwiększy odporność

- spowolni proces utleniania komórek dzięki czemu będzie chronił przed starzeniem się skóry

- eliminuje wolne rodniki, które mogą uszkodzić komórki

- wpływa na szybszy proces gojenia ran

- chroni przed szkodliwym promieniowaniem,

- chroni przed nowotworami

- reguluje transport jelitowy

- eliminuje toksyny oraz metale ciężkie

Zielone koktajle mają wiele różnych zalet

Będą obfitować między innymi w chlorofil, który właśnie ma działanie oczyszczające w układzie pokarmowym oraz wydalniczym. Wiąże się to z oczyszczeniem krwi, limfy oraz płynów wewnątrzkomórkowych. Ciało oczyszczone jest sprawne i będzie dobrze trawić, przyswajać i właściciel będzie pełen energii oraz wigoru. Zielone warzywa to źródło nie tylko chlorofilu ale także witamin i mikroelementów, dlatego jego wpływ na pracę naszego organizmu będzie rzeczywiście wyjątkowy i warto go do diety włączyć, by właśnie w ten sposób skutecznie o siebie zadbać.