Sposoby na odkwaszenie organizmu

Sposoby na odkwaszenie organizmu

Powinniśmy mieć wiedzę o tym jakie produkty mają działanie kwasotwórcze, a jakie będą alkalizujące. To dzięki temu będzie nam łatwiej walczyć z objawami zakwaszenia organizmu.

Sam spis produktów nam nie wystarczy, by pozbyć się zmęczenia czy też problemów ze skórą. Jak więc odkwasić organizm?

Najważniejsze będzie ograniczenie produktów, które zakwaszają oraz zmiana własnych nawyków żywieniowych. Powinno się jeść pięć małych posiłków dziennie i to w odpowiednich odstępach. Unikamy jedzenia w biegu a każdy kęs żujemy. Podstawą odkwaszenia organizmu będzie jego odpowiednie nawodnienie. Każdego dnia powinno się wypijać 2,5 litra wody. Dodatkowo włączyć można zieloną herbatę czy napary ziołowe z mięty, pokrzywy oraz skrzypu.

Dzień można zacząć od ciepłej wody z sokiem z cytryny. Pomimo kwaśnego smaku ma ona działanie zasadowe na nasz organizm, dlatego w diecie odkwaszającej jest to bardzo ważny element. Napój z ciepłej wody, cytryny czy miodu może pomagać nam w zachowaniu równowagi kwasowo – zasadowej, ale będzie także przyspieszać przemianę materii, usprawnia procesy trawienne czy też wzmacniać będzie odporność. Dieta alkaliczna będzie się opierać na świeżych warzywach oraz owocach. Należy jak najczęściej jeść surówki, sałatki, pić soki czy koktajle z warzyw oraz owoców. Zielone koktajle to świetny pomysł na to, by dostarczyć do organizmu cenne witaminy oraz minerały z warzyw w dobrze przyswajalnej formie.

Po jakie więc produkty sięgać, przygotowując soki?

Na zakwaszany organizm dobrze działają buraki, marchew, seler naciowy czy kiełki. Można przygotowywać sobie z nich smaczny sok. Warto wiedzieć, że jednym z najlepszych produktów w diecie oczyszczającej i odkwaszającej jest kasza jaglana. Ma właściwości zasadotwórcze, wspomaga trawienie, pozwala szybko pozbyć się infekcji. Można ją jeść na śniadanie zamiast owsianki, dodawać do obiadu czy też przygotowywać na jej bazie jakieś desery. Kolejny ważny składnik to także oleje roślinne. Oliwa z oliwek, olej lniany, z wiesiołka, z pestek dyni to produkty, które powinny być stale w naszej kuchni.

Należy oczywiście zadbać o odpowiednią proporcję między produktami zasadowymi a kwasowymi, a wiec 80% to składniki zasadotwórcze i do tego jedynie 20% kwasotwórczych.

Dowiedz się więcej o odkwaszaniu organizmu: http://prodeacid.pl/