Klejnot dla zdrowia

Klejnot dla zdrowia

Jeśli słyszymy chlorofil to pewnie będą się pojawiać w naszej głowie wspomnienia ze szkolnej ławy. To właśnie tam mogliśmy się dowiadywać, że to chlorofil odpowiada za zielony kolor roślin i będzie odpowiadał za fotosyntezę. Duże ilości chlorofilu można znaleźć w warzywach liściastych oraz w mniejszym stopniu również w owocach. Ostatnimi czasy pojawia się moda na drinki z chlorofilem, ponieważ to właśnie on daje szansę na naturalne sposoby walki z nowotworem.

Chlorofil to pigment, który zapewnia roślinom i glonom kolor zielony. Będzie magazynował światło słońca, które jest potrzebna do fotosyntezy. Podstawowa struktura to pierścień porfirynowy, podobny do hemu w hemoglobinie, chociaż w przypadku chlorofilu w jego centrum będzie się znajdować atom magnezu, a w przypadku hemoglobiny jest to żelazo. Charakterystyczne jest to, że chlorofil jest rozpuszczalny w tłuszczach a nie rozpuszczalny w wodzie. W roślinach można znaleźć chlorofil a lub chlorofil b, które to mają różne możliwości absorbowania światłą w zależności o długości jego fal.

Moc chlorofilu

Chlorofilina jest to półsyntetyczna mieszaninca sodowych soli i kompleksów miedziowych, które otrzymuje się z chlorofilu. Podczas syntezy chlorofiliny atom magnezu w środku pierścienia będzie zastępowany miedzią a węglowodorowy łańcuch jest usunięty. Inaczej niż w przypadku naturalnego chlorofilu chlorofilina będzie rozpuszczać się w wodzie. Ma również bardziej stabilną formę i trwałą, wrażliwa na działanie światła, temperatury, utleniania. Dlatego większość suplementów diety zawiera właśnie chlorofilinę.

Skuteczne oczyszczenie

Naukowcy byli w stanie sprawdzić wpływ chlorofilu na nowotwory. Okazuje się, że mogą one tworzyć wąskie molekuły z pewnymi substancjami chemicznymi, które będą powodować raka. Wiązanie chlorofilu z substancjami rakotwórczymi może zakłócać wchłanianie, zmniejszy się ich ilość i tym samym nasz organizm będzie skutecznie chroniony. Z przeprowadzonych badań dowiadujemy się, że chlorofil będzie zmniejszał częstość występowania guzów na żołądku i wątrobie.

Z przeprowadzonych badań wiemy, że chlorofilina i chlorofil będą skuteczne w hamowaniu składników, które mogą powodować uszkodzenia DNA. Wyniki innych badań na zwierzętach i ludziach sugerują, że efekty te pomogą nam obniżyć ryzyko niektórych nowotworów między innymi raka wątroby oraz okrężnicy. Chlorofiliny są silnymi antyoksydantami. Dodatek chlorofiliny może zmniejszyć ryzyko uszkodzeń w organizmie, które wynikać będą z wolnych rodników.