Płynny chlorofil. Właściwości, występowanie, preparaty i skutki uboczne cz I

Pewnie większość z nas wie, że to właśnie chlorofil będzie nadawał zielone zabarwienie roślinom. Nie jest tajemnicą to, że ma on doskonały wpływ na nasze zdrowie. mogłoby się wydawać, że trzeba spożywać bardzo duże ilości zielonych warzyw, by dostarczyć wiele cennych wartości w tym chlorofil. Obecnie jednak mamy również nowe propozycje w formie płynnej, które przygotowane zostały przez naukowców. (http://www.duochlorofil.pl/)

Chlorofile to składniki chemiczne, które występują u roślin, alg czy niektórych bakterii. Wyróżnić można między innymi chlorofil a oraz b, który będzie rozpowszechniony w organizmie oraz taki jak c i d, który będzie się znajdował wyłącznie w glonach. Wszystkie wymienione składniki to oczywiście związki, które odpowiadają za proces fotosyntezy, a więc będą umożliwiały roślinie odżywianie i rozwój. Zielona barwa związana będzie z tym, że pochłania on dużą część światła czerwonego oraz niebieskiego a odbija światło zielone, dlatego będzie można go widzieć w takim kolorze.

W budowie cząsteczki tej substancji wielkie znaczenie ma magnez, który będzie zajmować centralne położenie wśród innych pierwiastków. Chlorofil będzie związany z energią słoneczną, która będzie określona jako sok słoneczny albo też zielone słońce. W związku z dużym powinowactwem do tlenu nazywa się go również jako zielona krew roślin.

Chlorofil – właściwości

Pewnie większość z nas od młodych lat słyszy, że powinno się spożywać zielone warzywa. Jednak często nie będziemy sobie zdawać sprawy z tego jak rzeczywiście będzie to ważne. Spożywając chlorofil będziemy w stanie chronić swój organizm przed wolnymi rodnikami, które sieją spustoszenie na poziomie komórkowym organizmu. Dodatkowo wnętrze naszego ciała jest dotlenione i z tego względu będzie można oczekiwać, że organizm będzie skutecznie się oczyszczał.

Chlorofil to taki składnik, który będzie bardzo ważny i pomocny w przypadku osób, które są chore na cukrzyce, ponieważ gwarantuje on odpowiednie wyrównanie poziomu cukru we krwi. Bezcenną substancją nazywają go również stomatolodzy, ponieważ uważają, że będzie on skutecznie łagodził stany zapalne, zranienia oraz przyspieszy leczenie ropotoków oraz innych chorób dziąseł. Jego działanie będzie wykorzystywane również przez matki karmiące.

Chlorofil będzie również stymulować produkcję oraz wydzielanie mleka. Wpływa również na pracę naszego układu immunologicznego. Można oczekiwać również z jego mocy regulowania cyklu miesiączkowego co związane będzie z regulacją pracy tarczycy, która odpowiada za wiele procesów w naszym organizmie.